woensdag 18 september 2019

BOERDERIJonderWIJS dag 2: Wij & wei

Zwerfafval en koeien

Boerin Ann had ons de opdracht gegeven om op weg naar de boerderij zoveel mogelijk zwerfafval op te rapen. Jammergenoeg was dat geen probleem ... ongelofelijk wat er allemaal rondslingert langs de kant van de weg 😟.

Aangekomen op de boerderij vertelde boerin Ann waarom dat afval schadelijk is voor de koeien en voor de kalfjes. Wist je bijvoorbeeld dat hondenpoep op de weide de oorzaak kan zijn van doodgeboren kalfjes?


Het weerstation

Als eerste activiteit gingen we meer leren over de weerinstrumenten. Om te weten hoeveel liter regen er per vierkante meter valt, moet je natuurlijk eerst weten hoe groot een vierkante meter is. We gebruikten onze benen en boer Kurt mat na wie het beste een meter en een vierkante meter kon maken.



Boer Kurt en boerin Ann namen ook de tijd om iedereen te leren hoe je de temperatuur van de minimum-maximumthermometer kon aflezen. Dat was niet makkelijk!

Het paspoort van de koe

De klasgroep werd gesplitst in 2 groepen. De ene groep ging met boerin Ann mee en de andere groep bleef bij juf Tania en boer Kurt.

Bij boerin Ann leerden de kinderen over het paspoort van de koe. Hebben koeien een naam en hoe herkennen de boer en de boerin hun dieren?

De kinderen mochten zelf een favoriete koe kiezen en een paspoort voor dat dier maken.



Tienuurtje


Na het tienuurtje werden de groepjes omgewisseld.

De oppervlakte van de weide

Bij juf Tania berekenden de kinderen de oppervlakte van het grasveld: eerst door de lengte en de breedte af te stappen en daarna door de afstanden te meten met de plooimeter. Daarna mochten de kinderen nog eens controleren met een meetwiel.



De geboorte van een lammetje

En toen gebeurde er iets heel bijzonder... Cesar kwam uit de stal gerend en riep: "Boer Kurt, boer Kurt, kom snel! Er wordt een kalfje geboren!"

Alle kinderen lieten onmiddellijk alles vallen en holden enthousiast en uitgelaten naar de plaats in de stal waar de koe lag. 



Wat jammer dat we niet konden blijven tot het kalfje geboren was. Boerin Ann stuurde dezelfde avond nog foto's naar juf Tania.

Wij kijken nu al erg uit naar onze derde boerderijdag in februari!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Printfriendly