maandag 14 juni 2021

Boerderijonderwijs dag 1: Vat de koe bij de hoorns

Een heel schooljaar lang hadden we erop gewacht en nu was het eindelijk zover: de kinderen van het 5de leerjaar mochten naar de boerderij.

Na een wandeling van een kwartiertje werden we begroet door boerin An en boer Kurt. Carolien van de provincie Oost-Vlaanderen had voor overalls gezorgd. We kregen ook een sjaaltje (buff).

Vooraf hadden we in de klas een Frans boerderijliedje geleerd. Dat zongen we voor de boer en de boerin. De eerste les was er eentje over het weer. De kinderen vonden het grappig om te ontdekken dat je met je natte vinger kan voelen van waar de wind komt.

En dan gebeurde iets heel bijzonders: er was een koe aan het kalveren! Omdat de koe helemaal achterin de stal lag, mochten de kinderen tot heel dicht bij haar gaan om het goed te kunnen zien. Sommigen durfden niet goed te kijken, anderen waren onder de indruk van al het bloed en slijm, ... Alleszins vond iedereen het een ervaring om nooit te vergeten.

Dan was het tijd voor het volgende deel van de les. De klas werd in twee groepen verdeeld. De ene groep leerde bij boer Kurt over het hefboomprincipe en de andere groep bij boerin An over de koeien. 

In de stallen mochten de kinderen de koeien ook aanraken. Zowel de koeien als de kinderen waren eerst wat onwennig maar ook heel nieuwsgierig. Het duurde niet lang of de koeien lieten zich aanraken.

Tijdens de pauze kregen we aardbeien en chocomelk of water. Nadat we een groepsfoto genomen hadden, startte de les opnieuw maar nu in de andere groep.

Om 15u10 was het tijd om ons te omkleden en weer naar school te stappen. Wij kijken alvast uit naar volgende week!



























































De klasfoto's















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Printfriendly